Ne Aramıştınız?

29 Mart 2017 Çarşamba

Büyük Türk "Emir Timur" Hakkında Bilinmeyenler

Büyük Türk "Emir Timur" Hakkında Bilinmeyenler
Çağatay ulusunu oluşturan kabilelerden Barlaslar'ın reisi olan Turagay ile Tekira Hatun'un çocuğu olarak 1336'da Semerkant yakınlarındaki Şehr-i-Sebz'e bağlı Hoca Ilgar köyünde dünyaya gelen Timur, 1370'te Çağatay Hanlığı'nın batısını kontrol altına alan askeri bir lider olarak kendini gösterdi.. Anlatılanlara göre doğuştan gelen bir aksama sorunu yüzünden veyahut gençlik yıllarında girdiği bir savaşta aldığı yara yüzünden ayağında akmasa olduğu söylenmiştir. Bu yüzden Farslılar ona küçültücü bir ifade olan Timurlenk yani Aksak Timur demişlerdir. Büyük şairlerimizden Abdülhak Hamit Tarhan onun için yazdığı bir şiirde "Onun aksaklığı yolunda aksayışı değil, başarıya giden yolda çektiği çilenin yadigarıdır" der. Timur kendi adı ile anılan büyük Türk imparatorluğunun kurucusudur. Efsaneye göre Timur avucunda pıhtılaşmış kan ve saçları beyaz halde doğmuştur. Avucunda kan ile doğması ileride çok kan dökeceği şeklinde yorumlanmış saçlarının beyazlığı ise ileride büyük işler başaracağına yorumlanmıştır.
Cengiz Han'ın soyundan gelen Çağatay Han'ın soyundan gelen Saray Mülk Hanım'ı nikahını alarak soylu bir ünvana ulaşır ve Cengiz Han'ın soyunun damadı anlamına gelen "küregen" lakabını taşımaya hak kazanır. Timur, Cengiz Han'a çok büyük önem vermiştir. Ama Cengiz Han soyundan gelmediği için Han ünvanını kullanmamış ve yerine Emir ünvanını kullanmıştır.

Çok değişik savaş taktikleri ve aldatma taktikleri ile daha savaşlara başlamadan kazandığı savaşları vardır. Psikolojik savaş teknikleri çok üstün şekilde kullanmıştır. Ele geçirdiği şehirleri yakar ve yıkardı. Ordusu genelde Kara Tatar, Kıpçak Türkleri, Türkmen süvarileri, Moğol okçuları ve Hindistan'dan getirdiği fillerden oluşmaktaydı. Disiplinli bir yapıya sahip bu Bozkır ordusu son derece süratli idi. Müslüman olmasının yanı sıra Türk Kültürünü yaymaya önem göstermiş ve Cengiz Han yasasına çok önem vermiştir.





İran seferi sonrasında Türkleri hep kötüleyen İranlı Firdevsî'nin mezarını tahrip etmiştir. Âlime, sanatçıya, din adamına çok değer vermiş onları Semerkanda çekmiştir ve burayı kültür merkezi haline getirmiştir. Yendiği ülkelerin hükümdarlarına karşı son derece iyi davranmış ve ülkesine kazandırmaya çalıştırmıştır. Timur satranç oynamayı çok severdi. Her boş anında satranç oynarmış. Satrancı mükemmel oynadığından onunla pek oynamak isteyen de olmazmış. Savaş stratejisi geliştirmesinde oldukça fayladı olmuştur. Hindistana düzenlediği seferde çok kısa sürede 20 savaşı kazanmıştır ve Hindistan'ın tamamını kendi topraklarına katmıştır.
İki büyük Türk devleti olan Osmanlı Devleti ve Timur İmparatorluğuna deyim yerindeyse artık Dünya dar gelmeye başlamıştır. Aynı ırktan ve aynı dinden olan bu iki devlet arasında çekişmeler başlamıştır. Timur, Çin seferine çıkmadan önce arkasında güçlü bir devlet bırakmak istemiyordu ve bunun için 1401 yılında Bağdatı alarak anadoluya girdi ve Sivas'ı kuşattı. Osmanlı sultanı olan Yıldırım Bayezid'a kendisine biat etmesini istedi. Bunun üzerine süre gelen mektuplaşmalarda Timur, mektuplarında sakin kalırken Bayezid tam tersine şiddetli sert ve asabi sekilde cevaplar verir. Timur, Rumeli Meliki diye hitap ederken, Yıldırım mektuba, ey Timur denen kudurmuş köpek diyerek başlamıştır. Timur savaşı hiç başlatmak istemesede bu iki büyük kardeş 28 Temmuz 1402 tarihinde Ankara'nın çubuk ovasında karşı karşıya gelir. Orta çağın en büyük meydan savaşıdır. Timur'un ordusu 500bin Yıldırım'ın ordusu 300bin kişiden oluşuyordu. Filleri gören Osmanlı askerleri dehşete düşmüş ve bazı Türkmen beylikleri Timurun tarafına geçmiştir.
Timur, Bayezid'i yenerek 9 ay boyunca Anadolu topraklarında kalmış ve Osmanlı topraklarını Yıldırım Bayezid'ın şehzadeleri arasında bölüştürmüştür. Anadolu beyliklerini güçlendirmiştir. Timur İzmir'in fethini dini yönden gerekli bulmuş ve izmir kalesine yürümüştür. Burada ki hristiyan şövalyelerini dize getirmiştir. Osmanlı Devletinin yıllarca alamadığı kaleyi 15 gün gibi kısa bir sürede almıştır. Ve izmir ilk defa Türk ve Müslüman bir devlet tarafından fetih edilmiş oldu. İzmir'de aldığı kellelerden kuleler yaptırmıştır. Bundan sonra bizans Timur'a bağlılığını bildirmiştir. Anadoluda ki işini bitirdikten sonra asıl hedefi olan Çin seferi için hazırlıklara başlar ve bu sırada 18 şubat 1405 tarihinde kulunç rahatsızlığı sebebi ile 69 yaşında vefat eder. Cenazesi Semerkand'a getirilir. Torunu için yaptırdığı türbeye onun yanına defnedilir.
Anıt mezarda "her kim ki benim mezarımı açacak olursa benden daha beter bir düşman bulacak" şekilde yazılmış olan bir kitabe vardı ve yerel halk buna inanırdı. 19 haziran 1941de Sovyet antropolog Mikhail Gerasimov, Timur'un bedenini incelemek için mezarı açmış ve Timur'un kemiklerini incelemek için Moskova' ya götürmüştür. Mezar açıldıktan 3gün sonra 22 haziran 1941de nazi Almanya'sı Sovyetler birliğine savaş ilan etmiştir. Milyonlarca rus hayatını kaybetmiştir ve bu felaketin ancak kemikler yerine konduğunda biteceğine inanmışlardır. Ve Timur'un kemikleri 1945de yeniden mezara konuldu ve savaş son buldu.
Timur'un imparatorluğundan geriye kalan halk günümüzün Özbekleridir. Timur'un kültürel mirasına da en çok Özbekler sahip çıkar. Emir Timur girdiği 35 savaşı kaybetmemiş ve düşmanlarını dize getirmiştir. Düşmanına karşı oldukça acımasız dostlarına karşı oldukça alçak gönüllüdür. Günümüz insanları Ankara savaşı nedeniyle Timur'u Türk düşmanı olarak görürler. Bu yanlış bir görüştür kendisi Türk kültürünü yaymak ve Türkleri iyi bir noktaya getirmek için büyük çalışmalar yapmış büyük bir insandır. Osmanlı Devleti de Timur İmparatorluğu da bizim atalarımızın kurmuş olduğu iki büyük Türk devletidir ve tarihte bunların karşı karşıya gelmiş olması bizim onlara düşman olmamızı gerektirmez. Timur hakkında yazacak bir çok şey var şimdilik bu kadar umarım beğenmişsinizdir.


Esen kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder